OCM – Oil cleansing method

Kanske har du hört talas om OCM, men vad är det egentligen?

Jo, tanken bakom är att fett löser fett och att olja skall få med sig smuts från dina porer och därmed ge dig en ordentlig rengöring. Enligt egen erfarenhet fungerar det faktiskt och några av de bästa perioderna för min hy (som alltid varit problematisk) var under tiden som jag aktivt använde mig av denna metod.

Men helt perfekt är metoden, som det mesta som utlovas vara lösningen på alla dina problem, dessvärre inte.

Hur går det till? Jo, man blöter en liten ansiktshandduk i hett vatten och lägger över ansiktet i några sekunder. Blöter den igen och lägger över ansiktet en stund till (man öppnar porerna med värmen och får sig en skön stunds avkoppling samtidigt) Sedan blandar man ca 1/4 ricinolja och 3/4 mandelolja (denna kan man variera efter vad som passar) i ungefär en femkronas storlek i handflatan (ja, en gammal femkrona jag har ingen aning hur de nya ser ut, hehe). Massera sedan in det i ansiktet. Upprepa med den varma handduken i ansiktet, låt den gärna ligga tills den svalnat och skölj och lägg på den igen. Se det som en liten SPA-tid. Försök andas och komma ner i varv nu när du ändå ägnar tiden åt dig själv. Massera runt den överblivna oljan igen och börja sedan tvätta bort det med handduken, försiktigt – gnugga inte hårt. Skölj av ansiktet med hett vatten och om du behöver smörj in med liiite mandelolja efteråt. Klart!

2013-09-30 19.52.37

Det är verkligen en härlig procedur och kan bli rätt meditativt och omhändertagande, en gång i veckan tycker jag är trevligt. Kanske ha en hel SPA kväll på söndagar? ❤

Så vad är då det som är mindre bra?

  • Lukta på oljorna innan du använder som och förvara dom svalt och mörkt – härsken olja kommer göra att ansiktet fullkomligt exploderar av utbrott istället för håller sig ren.
  • Se till att inte använda för mycket ricinolja och få inte den i ögonen! Du kan använda utan, men har du mycket smink så behövs det för att få loss det.
  • Ersätt gärna mandeloljan men läs på innan, använd inte kokosolja i ansiktet! Fel olja ger inte några fina resultat.
  • Köp ett 10 pack tvättlappar på Ikea om du vill komma undan riktigt billigt; här eller sy dina egna av gamla tråkiga handdukar – det kommer nämligen gå åt några stycken. Tvättar du inte din tvättlapp ordentligt – gärna direkt in i tvättmaskinen efteråt så finns risk att olja härsknar i den och då blir det heller inte så roligt.
  • Håll koll på avloppet – spola med riktigt hett vatten efteråt. Du vill inte att oljan samlas i dina rör, det kan bli en dyr historia.
  • Men, man vill ju heller inte slösa på vatten så vill man vara en miljövän är det inte en dum ide att öppna upp vattenlåset och ställa en hink där under, ha hett vatten i en skål bredvid och komplettera med så lite vatten ur kranen som möjligt. Det vatten som sedan samlats i hinken går bra att vattna med utomhus.