This post is also available in: enEnglish (Engelska)

Nytt år och dags för de flesta av oss att sätta upp nya mål om att bli hälsosammare, sluta skjuta upp saker och tag tag i allt det där vi inte gjorde 2018. Men, frågan är… fungerar det verkligen? Jag menar, här sitter åtminstone jag med rätt liknande situation mot förra året och jag har fortfarande inte nått vissa av mål som jag gett mig själv varje år i säkert 5 års tid.

James Clear som skriver boken ”Atomic Habits” menar fullt ut att vi ska strunta i att sätta mål och istället fokusera på systemen bakom. Han lägger fram många exempel och menar att det bland annat kan liknas med att starta upp ett företag. Då är det ju bra att du har ett mål och en dröm om att det ska bli lyckat, men vad som verkligen avgör huruvida det blir det eller inte ligger snarare i det bakomliggande systemet än att du formulerat ett mål – hur du testar dina produkter, marknadsföringen, hur och vem du anställer etc.

Imagine you have a messy room and you set a goal to clean it. If you summon the energy to tidy up, then you will have a clean room—for now. But if you maintain the same sloppy, pack-rat habits that led to a messy room in the first place, soon you’ll be looking at a new pile of clutter and hoping for another burst of motivation. You’re left chasing the same outcome because you never changed the system behind it. You treated a symptom without addressing the cause.

James Clear,
Atomic Habits – An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones

Clear förklarar också hur han själv satte mål, precis som de flesta av oss. Det är ju det man lär sig att ”lyckade” människor gör, det är så man tar sig framåt. Och visst uppnådde han många och misslyckades med andra. Men att han började så småningom inse att hans reslutat sällan handlade om att han satt ett mål utan helt och hållet vilade på vilket system han följt. Han drar det så långt att han ställer frågan; Om du cochade ett lag och helt släppte målet av att vinna turneringen och istället fokusera helt på vad ditt lag gör på träningen varje dag, skulle du fortfarande få goda/lyckade resultat? Ja, med största sannolikhet.

När det kommer till hälsa och välmående så talar jag alltid om bakomliggande orsaker, hur vi behöver behandla mer än bara symptomen på det som är fel med oss. Hur komplext hela vårt ekosystem är med fysiskt och psyskiskt mående, vad vi äter, hur vi tänker etc.

Det känns ju spännande, och lite självklart, att lägga in samma tankemodell även på karriär och andra delar av livet. Det hela är ju onekligen intressant och helt plötsligt har jag nu ytterligare en bok som jag vill läsa… 🙂

Så – då är frågan. Förutom att återigen sätta upp målet att läsa ut alla de böcker jag samlat på mig. Hur kan jag applicera det här tänket till det och faktiskt lyckas denna gång genom att förändra mitt tillvägagångssätt / system?

Fortsättning följer 😉

För mer info: https://jamesclear.com/atomic-habits

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.