This post is also available in: enEnglish (Engelska)

Här kommer en toksnabb meditation som du kan ta fram precis när som helst! Fungerar lika bra i en stressad kö på stan som i en lugn stund hemma. Anpassa dina andetag efter situationen och vad som känns rätt för dig.

Ta ett djupt andetag och pressa mjukt ihop tumme och pekfinger och tänk: PEACE.

Andas ut och pressa ihop tumme mot långfinger och tänk; BEGINS

Andas in och pressa tumme mot ringfinger och tänk; WITHIN

Andas ut och pressa tumme mot lillfinger och tänk; ME

Alternativt kan du tänka: KÄRLEK – LEVER – INOM – MIG eller, JAG – ÄLSKAR – MIG – SJÄLV, eller kanske LIVET – KOMMER – ORDNA – SIG. Vad som helst som positivt kan hjälpa dig i den situationen som stressat dig.

Meditationen kommer från början ifrån Kundalini Yogans ”Kirtan Kriya” där mantrat lyder; SAA TAA NAA MAA

  • SAA: det eviga, oändliga, början på allt.
  • TAA: liv, existens
  • NAA: död, förändring, transformation
  • MAA: återfödelse

Ställning: Sitt bekvämt i lätt meditationsställning med benen i kors – om du kan-, rak i ryggen men huvudet strävandes uppåt, handleder på knäna, armar och armbågar rakt ut med händerna i Gyan Mudra (den vanligast förekommande mudran inom alla yogaformer, du trycker tumme mot pekfingerspetsen på båda händerna). Andas långa djupa andetag genom näsan och har ögonen slutna.

Drishti (blicken riktad): Med slutna ögon håll blicken riktad mot mitten av ögonbrynen.

Mantra: Sjung Saa, Taa, Naa, Maa. Varje ljud är kopplat till att du byter mudra. Varje gång en mudra stängs – alltså då ett finger trycks mot tummen – befäster egot effekten av mudran i vårt medvetande:

  • Saa, tumme mot pekfinger; Gyan Mudra (kunskap)
  • Taa, tumme mot långfinger; Shuni Mudra (visdom, intelligens, tålamod)
  • Naa, tumme mot ringfinger; Surya Mudra (livsenergi och vitalitet)
  • Maa, tumme mot lillfinger; Buddhi Mudra (kommunikation, förmågan att kommunicera)

Tidsåtgång: Börja med att sjunga mantrat med normal röst i 5 minuter, viska sedan i 5 minuter, vibrera mantrat tyst i huvudet i 10 min. Viska det i 5 minuter och till sist sjunga det i 5 minuter. Varje repetition av mantrat tar ca 3-4 sekunder. Rekommenderat är att göra detta i 30 minuter men – jag tycker att 1 minut är bättre än ingen minut. Sätt inte för höga mål, då blir det inte av – därav ”snabbvarianten” i inledningen av inlägget 😉

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.