Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation går ca en tredjedel av alla livsmedel som produceras i världen till spillo, och svenska hushåll slänger ca 45 kilo fullt ärbar mat och dryck per person varje år.

Det blir en oerhörd miljöpåverkan av att producera all denna mat i onödan och rent privatekonomiskt är det onödigt att jobba hela dagarna, få lön för att sedan handla mat som slutligen bara kastas.

Jag tänker också att det är viktigt att vi lever medvetet och gör medvetna val, inte bara för planeten och plånboken utan för oss själva rent emotionellt. Jag tror att alla skulle må bra av att fundera en sväng på vad och hur vi äter i relation till hur vi önskar leva vårt liv och må i vår kropp, ställt mot hur vi faktiskt mår. Åtminstone så är att minska matsvinnet något som ligger i samklang med mina framtidsdrömmar om hur friskt, starkt och ödmjukt jag vill leva. Att utnyttja jordens resurser och leva med en ansträngd ekonomi rör mig i motsatt riktning.

Här kommer några enkla tips som du lätt kan få in i vardagen:

  • Använd alla delar av grönsakerna i maten – Det finns många grönsaker vars blast och stammar man kan använda. Släng exempelvis ner i mixern för smoothies eller pesto!  Läs mer här: Släng inte blasten
  • Ägg – Kan du äta flera månader efter bäst före datumet. Lägg ägget i ett stort glas med vatten. Ett riktigt färskt ägg sjunker till botten och ett gammalt ägg flyter upp till ytan. 
  • Bröd – Gammalt och tort/stelt bröd? Så länge det inte möglat lägg brödet i en mixer för att få göra ditt eget ströbröd, eller hacka det i bitar och stek i lite olivolja för att göra krutonger som du kan ha i din sallad.
  • Trötta grönsaker? – Salladsblad och morötter, ja, alla rotfrukter faktiskt, piggnar till efter en timme i iskallt vatten. En annan idé är att göra en 1-2-3 lag och lägga dom i så har du ett gott tillbehör till maten. Recept på 1-2-3-lag: 1 dl ättiksprit, 2 dl strösocker (eller annan sötning), 3 dl vatten. Koka upp och rör så att sockret löser sig. Låt kallna.
  • Frys in mer! – Att frysa in i tid är ofta mycket bättre än att låta något ligga länge i kylen tills det tappar i näring.

Mat – Skapa en låda i frysen som du kan fylla på med hackade rester i efter dina måltider hemma. Till slut finns det tillräckligt till en paj eller kanske en pytt i panna.

Vätska – Frys in iskuber av; kaffe, kokosmjölk, buljong, grädde, mjölk – supersmart med iskubsstorlek på vätska att ha i matlagning. Bästa tipset – frys in kuber av överblivet vin!

Frukt & Grönt – Frukt som börjar bli ledsen hackad med fördel upp och fryses in för senare användning i Smoothies. Bladgrönsker som spenat, grönkål etc – mixa det i din high speed blender och frys in kuber till framtida smoothies!

Örter – Hacka upp och frys in det du inte använder och frys in – lika gott att ha senare. En kul idé som dök upp i flödet från @ekotipset häromdagen är att göra kryddoljekuber och frysa in! Hacka upp örterna och blanda med olja och frys in – tillsätt gärna kryddor, chilli osv!

 

Källor: Food Wastage Footprint: Impacts on Natural ResourcesEn halv miljon ton kastas i onödan

För mer om dagsläget och matsvinn, läs denna artikel i dagens SvD: Slängd mat orsakar mer utsläpp än hela Indien

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.