Det är inte helt lätt i den djungel av kosttillskott som finns på marknaden idag, och jag kan förstå de som är motståndare och tycker att vi kan tillgodose oss allt det vi behöver via maten – och jag önskar att det var så lätt. Men, det är inte så himla enkelt idag. Grönsakerna innehåller inte lika mycket som de gjorde förr. Jag tror man räknar med att det idag kan vara så lite som 25% av innehållet som var för 100 år sedan.

Allt eftersom världen vaknar upp till de klimathot som finns kommer vi börja odla mer hållbart, äta mer efter säsong och vi kommer i det arbetet hitta sätt att återinföra mineraler i jorden. Livsstilsrelaterade sjukdomar ökar kraftigt och man kommer se hur näringsbristen spelar sin roll i det. Goda krafter kommer slåss för mat av gott innehåll och hög kvalitet snarare är hur estetiskt vacker t.ex. en tomat är (vilket oerhört svinn det finns på ”ful” mat, sådant slöseri!) Så det kommer bli bättre! – men än så länge, är det klokt att tillföra en del via kosttillskott.

På min lista av kosttillskott finner man synbiotika, och det är denna jag äter: SuperSynbiotics.

Probiotika är ett kosttillskott som tillför goda bakterier till tarmen, där den största delen av vårt immunförsvar sitter. Jag började med det för ca 7 år sedan, på den tiden brukade mina vänner skämta mig mig om att de kunde smitta mig med en förkylning över telefonen för jag var sjuk så ofta. Faktiskt så märkte nästan direkt en skillnad! Är du på jakt efter probiotika är viktigt att tänka på att köpa ett tillskott med många olika stammar, för du vill ha en så rik bakterieflora som möjligt.

Men, sedan ska de goda bakterierna helst trivas och föröka sig också och då är det bra att tillföra prebiotika som är deras mat. Då är det toppen med just synbiotika –  för det är kombinationen mellan probiotika och prebiotika.

Självklart finns det mat som innehåller mycket goda bakterier, som t.ex. kimchi och surkål, och bra livsmedel med de växtfibrer som prebiotikan består av! Just därför tar jag inte tillskottet på daglig basis, utan jag anser att med den kosthållning jag har räcker det med att ta det varannan, var tredje dag.

Ni som följer bloggen FoodPharmacy, eller läst deras böcker, har med all säkerhet hört talas om professor Stig Bengmark. Han ligger faktiskt bakom det tillskottet jag förespråkar och med hans forskning i ryggen känner jag mig helt 100 på att rekommendera det även för dig!

Bonus! Här kommer ett recept på cashewyoghurt där du har användning av en påse synbiotika 🙂

  • 2 dl cashewnötter, blötlagda i minst 4 timmar.
  • 1 ½ dl vatten. 1 pkt synbiotika (5g).
  • Häll av blötläggningsvattnet.
  • Mixa nötter och 1 ½ dl nytt vatten tills det är slätt och krämigt. Rör i synbiotikan.
  • Klart.

Trevlig kväll på er!

KRAM

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.