I morse lyssnade jag på P1 Kropp & Själ, avsnittet ”Det bästa rådet”. Alla avsnitt ur programmet hittar ni här; https://sverigesradio.se/kroppsjal. Där finns många intressanta teman och intervjuer blandat med lyssnare som ringer in och delar med sig av erfarenheter. Just efter detta avsnitt började jag fundera kring just råd. Vad är bra vs. dåliga råd? Och hur mycket råd bör jag ge inom ramen för min profession?

En av se saker jag älskar mest med att få hjälpa människor, vare sig det är via exempelvis livscoaching eller att nå ett karriärsmål, är just det här med att hjälpa andra hitta sina egna vägar – att rådgiva sig själva skulle man kunna säga. Sebastian Rehnman, filosofisk praktiker, säger i programmet att ”den goda rådgivaren kan vara den som ställer de kloka frågorna, som hjälper mig att artikulera mina handlingsalternativ”, där håller jag verkligen med. Det handlar inte om vad jag kan eller hur jag kan råda dig att göra eller inte, mer om att vidga dina perspektiv och hjälpa dig hitta en handlingsplan förankrad i dig, i vad som är rätt i ditt liv.

Psykologen Anna Kåver pratar tidigt i programmet om hur klienter till henne kan komma tillbaka och berätta om ”det där rådet du gav”, fastän hon är noga med att inte ge råd. Och där kände jag verkligen igen mig. Det händer ofta efter en coachingsession att jag får höra hur det råd jag givit lett till det ena eller det andra. Här är det viktigt, tycker jag, att man lyfter det faktum att klienten oftast hittat svaret själva. De har kraften, de har styrkan, de sitter själva på svaren – jag hjälper bara till att navigera igenom, att skingra dimman och lysa upp vägen fram.

Det är intressant också att tänka på de råd man själv fått eller givit andra. Hur ofta speglar de avsändaren mer än mottagaren? När jag ger råd till vänner – hur mycket av det är vad jag önskar situationen ska mynna ut i?

Hur tänker du själv kring det här, kan du ha gett en del goda råd i all välmening som kan ha varit mer förankrat i dig. Mer hur du skulle gjort i ditt liv? När du tänker på det i efterhand var det rätt för mottagaren och hens situation?

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.