Frågan om kosttillskottets vara och icke vara tycker jag är intressant. Många vill bestämt hävda att vi inte ska behöva äta det, att det är alternativhälsoindustrin som lurar oss och att tillskotten är helt onödiga. Jag tycker istället att man är onödigt kritisk mot kosttillskott och för lite kritisk till psykofarmaka och andra mediciner vi tror oss ”behöva” – bara för att de kommer ifrån läkare och allmänvården. Ofta behandlar man symptomen inte inte orsaken. Jag uppmanar inte till att slopa vår västerländska medicin, men vill slå ett slag för de gamla österländska metoderna från exempelvis Kina och Indien – men också resten av världen! Naturfolk överallt sitter på oerhörda skatter i form av intuitiv och holistisk vård. Min varmaste rekommendation är att inte blind följa det ena eller det andra, utan att hålla dörren nyfiket öppen för andra vägar än det du först tror är ”rätt”. Att läsa på information från mer än ett håll så du får andra perspektiv är det viktigaste tipset jag kan ge.

Miljöprocesser, försurning av marken osv. gör att maten idag inte innehåller lika mycket näring som den gjorde för 100 år sedan. Även när vi odlar själva utsätts marken för försurat regn som lakar ut jorden och även om vi kan kompensera med gödsel så är det inte tillräckligt – dels p.g.a. vad kon själv ätit. Dagens industrier tillgodoser inte djuren allt de behöver så deras näringsfattiga mat leder till näringsfattigt gödsel som ger näringsfattiga grödor. Utan näring kan varken djuret, växten eller vår kropp göra vad den ska och många av våra utbredda livsstils- och hälsorelaterade sjukdomar hänger ihop med denna näringsbrist.

Vad för tillskott du behöver är dock väldigt individuellt och beror helt och hållet på din kost i övrigt. Det bästa sättet är att testa dig. Den populära bloggen Food Pharmacy har tidigare rekommenderat Werlabs, ett annat tips jag fått är Mer än hjärna och så kan du ju såklart gå till din husläkare eller hälsovårdcentral, bara det är dom inte alltid testar för allt. Du får läsa på lite om vad det är för test du behöver för att få svar på det du vill veta – du kan också fråga mig så hjälper jag ditt rätt 🙂

Har du några frågor om kosttillskott?

Finns det något du vill att jag ska förklara närmare?

Något speciellt tillskott du vill att jag ska djupdyka i?

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.