Jag har precis kommit in efter en kort liten promenad. Det finns ingen plats som är så rogivande och själavårdande för mig som naturen. Allra mest energi får jag från våra svenska skogar, att promenera där är den bästa meditationen för mig. Det avleder min uppmärksamhet från alla tankar och ökar min uppmärksamhet inåt. Är du ute och går och har svårt att släppa tankar så fokusera på foten, fotsulorna, benen, låren, hur du tynger ner ett ben i taget, hur underlaget känns under skosulan osv. Det blir som en mindfulnessövning i att gå 🙂

Det är något med en urgamla kraften i skog och mark som också fyller på mitt energiförråd mer än något annat. Att sitta på en sandstrand och titta på havets vågor kan fylla samma meditativa funktion, – och just nu i längtan efter sol och värme skulle det ju vara helt underbart att få känna sanden mellan tårna och bara sitta i lugn och ro och lyssna till havets sus.

För att vi ska fungera väl i världen och ha kraften att ge kärlek till oss själva och våra kära behöver vi skapa tid för återhämtning. Hur den ser ut är väldigt individuellt. Jag kan dela med mig generellt av verktyg jag själv provat och anser effektiva, men jag kan även hjälpa dig att sy ihop en bra morgon- eller kvällsrutin, eller ett meditationsprogram anpassat till dig, kanske med en viss situations begränsningar? Allt är möjligt, det är bara att du hör av dig! Här följer tre stycken väldigt enkla förslag till var du kan börja.

Förslag 1: Lista ut – vad är återhämtning för mig?

Fundera en stund och lista saker som stressar upp dig eller tar energi, ta tid på dig och tänk efter ordentlig och skriv ner. Tänk sedan efter; vad är det som ger dig energi, återhämtning, välmående? Ta god tid på dig och skriv ner allt du kommer på. Fundera sedan på när du senast ägnade dig åt någon återhämtande aktivitet. Vad var det? När var det? Hur ofta skulle du vilja ägna den här tiden till dig själv? Fundera sedan på vad av det som du listat som återhämtande och energigivande du göra -kanske redan idag? Eller inom de närmsta dagarna? GÖR det! Och GÖR OM det snart igen!

Förslag 2: Mindfulness

Det finns massor av övningar där ute – jag listar 3st här. I stort sett alla mindfulnessövningar har liknande upplägg. Man riktar sin uppmärksamhet mot en upplevelse. Det kan vara inre upplevelser som känslor och tankar eller yttre upplevelser som ljud, dofter mm. En enkel övning kan därmed vara att du känner in din vänstra hand, hur blodet pulserar i den, hur det känns att börja på ett finger i taget, om du sluter ögonen kan du känna de små hårstråna? känner du energin om du stryker tummen mot pekfingret? Byt till höger hand och känn in samma sak.

Förslag 3: Egentid

När jag behöver fylla på min egna energi brukar jag behandla mig själv med Reiki, andra vet jag gärna bokar massage eller spa-dag. Boka upp någon form av stressreducerande behandling eller tappa upp ett varmt bad. Sätt av en timme till dig själv till något som ger sig avslappning.

 

Trevlig söndag! <3

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.