Då är det Mars och vädret lämnar en hel del att önska (om man som jag föredrar varmt och soligt väder).

Åter igen har jag befunnit mig på en plats i livet där jag lagt ner all min tid och energi på något helt annat än mig själv, och helt annat än det som ger mig livsglädje och energi. Och resultatet blev, som alltid, detsamma – jag blir oinspirerad, trött och dränerad. Ju mer dränerad jag blir, desto hopplösare ter sig tillvaron och det ska mycket till för att jag ska finna glädje, även i livets goda, eftersom stressen gör mig avtrubbad. Här hade jag kunnat stanna länge och bädda ner mig i en självuppfyllande profetia om livets jävlighet – om du hade frågat mig för 10 år sedan 😉

Idag vaknar jag upp ur dvalan snabbare och snabbare! Även om jag trillar dit igen titt som tätt. Oftast är det i relation till att jag slutar att lyssna inåt och att jag dras med i stressen av allt och trots alla varningstecken tänker: ”Jag lyssnar på kroppen sen, jag ska bara…”. Nycklarna till varför det går bättre nu är många, steg ett är att börja titta på vad som är påverkningsbart i livet.

Så vad gör man då? När det blir för mycket? När det känns omöjligt, ohanterligt och överväldigande?

Några av mina bästa råd är:

 

  • LYSSNA på din kropp och dina behov! Ta dig tiden! Vi har faktiskt bara en chans att leva det här livet och det kommer inte stå något vid slutet och dela ut guldstjärnor till de som ”jobbade hårdast”, ”stod ut med tillvaron längst” eller ”offrade mest”. Har du svårt, som jag, att faktiskt göra detta i stridens hetta, i brist på bättre uttryck, så boka in en tid. Inte med dig själv, för det kommer du säkert inte prioritera, men med vänner på ett spa, tid själv hos en massör, en yoga session eller kanske en timmes reiki? Skapa utrymmet. Har du inte pengarna till att göra något kan ett bad eller liknande göra susen, men då får du nästan se till så att din partner alt. vän eller familj följer upp att du tagit tiden, så du inte smiter undan.
  • Ta emot hjälp! Det är jättebra om du ”kan själv” och klarar dig utan hjälp. Men, för att citera min sambo, vad ger dig rätten att ta bort andras glädje i att hjälpa dig? Ensam är inte starkast, lika självklart som det är för dig att hjälpa andra är det för dom att hjälpa dig <3
  • Gör en ”projektplan”. Visst ska vi försöka leva i nuet mer än i framtiden. För att leva i vad som händer sedan blir inte så givande, det är ju alltid sen och aldrig nu och då får du aldrig njuta av det. Däremot att ha en sund överblick av nu och framåt hjälper dig hantera stress. Många gånger så tror vi att vi sparar tid genom att ösa på och bara göra, men i själva verket så sparar vi tid på att ta oss tiden att planera den. Om jag inte har övergripande koll på allt jag vill, ska och bör göra så jagar jag mest tid och försöker hinna med allt, – samtidigt. Då blir allt lidande istället. Kanske kan en ”Att göra-lista” för veckan eller månaden vara ett bättre sätt för dig? Men någon form av struktur av vardagen underlättar.
  • Det är OKEJ att vara låg, att vara trött, att inte hela tiden leverera. Tillåt dig själv att gå i pyjamas hela söndagen eller hela helgen för den delen. Säg nej till sociala sammankomster för att sitta hemma och göra ingenting. Du måste inte vända ditt humör och bli glad direkt, du får också vara ledsen eller slutkörd tag. Det är faktiskt så att vi behöver känna negativa känslor och ha ”dåliga dagar” – bara att acceptera det kan hjälpa och göra att vi tar oss vidare. Det är snarare så att du skall välkomna känslorna och omfamna dig själv, men se till att inte stanna där så länge.
  • Försök identifiera dina ”triggers” – vad är det som drar igång det här hos dig? Vad med det kan du förändra och vad är sådant som är utanför din makt. Att acceptera det vi inte kan förändra är oerhört viktigt, men också att förändra det vi kan. Det finns alltid något vi kan göra, det kan handla om inställning och hur vi väljer att se på saker men också om mer konkreta beslut som behöver fattas. Om du har svårt att se det själv – tänk dig att din närmsta vän är i just din situation. Vad skulle du ge din vän för råd?

För några veckor sedan ställe jag en fråga på Instagram Stories – ” Vad är dina bästa tips för att behålla en positiv inställning och motivation även när det känns tufft?” Det ramlade in några intressanta svar. Här kommer mina 3 favoriter:

 

  • Vaknar jag på dåligt humör – sätter jag på en riktigt bra låt! En som peppar och gör mig glad
  • Tar promenad på lunchrasten och försöker äta bra så man inte blir så trött.
  • Vardagspepp! Sätter mål för eller planerar positiva saker varje vecka så jag alltid har nått att se fram emot.

Det mina vänner, var allt för den här gången! Idag tar jag rådet om lite vardagspepp och tar en tripp till centralbadet efter jobbet – jag älskar deras kristallbastu, har ni varit där? Kanske borde jag slå till på ett glas vin och lite frukt i eco-baren? 🙂 Jag är SÅ värd lite lugnt och ro – du också!

Just det! Fick också tips om boken ”Hur du motiverar dig själv när allt suger” av Thomas Nilsson. Det kanske vore något? 😉

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.