This post is also available in: enEnglish (Engelska)

Hej!

Äntligen är Maj här, det känns som att tiden rusar iväg och väldigt snart är det sommar! Jag har mycket kul att se fram emot och efter att ha tappat lite fart i vinter, är jag superglad att ljuset äntligen är här och försommaren står i blom! 🙂

Mer om Happiness project 2019 och tidigare månader; Januari här, Februari här , Mars här och April här.

Jag har funderat mycket på vad jag ska ha för projekt för välmående under Maj månad och har landat i att jag ska haka på: #themonthofbodylove , också uttryckt med den något mer utmanande hashtaggen: #masturbationmonth

Jag ser i sociala medier att många blir provocerade och tycker att det är något man bör hålla privat. Och Ja, det är högst privat och min egna delning stannar här – men det här är ett samtal vi behöver ha! Vår sexuella relation med oss själva påverkar kontakt, närhet och kärlek till oss själva men även våra relationer.

Vi behöver både för vår egen del och för våra relationers skull ta bort den skam och det tabu som ligger över något så enkelt som att njuta av vår egen kropp, att älska vår egen kropp och uppleva allt den har att erbjuda.

Intressant nog är det som mest skambelagt att tillfredsställa sig själv när man lever i en relation. Jag läser just nu en intressant bok av Esther Perel som heter ”Lust: Håll glöden levande i långa relationer”, en bok som är rätt kontroversiell på sina ställen men som beskriver iakttagelser som Esther har gjort under 10+ år med klienter.

Hon skriver bland annat om hur tryggheten i en relation kan bli ett hot mot erotiken, hur kärleken söker närhet men åtrån behöver avstånd, hur jämställdhet och erotik inte alltid går ihop och svårigheterna med föräldraskapet.  Hon vänder på många av dom strukturer, regler och förutfattade meningar som vi har på relationer här i väst. Utmanar vårt sett att se på saker och det, – oavsett om man håller med om alla hennes teser är så oerhört viktigt.

Det är viktigt att fundera på varför vi tycker som vi gör och titta på vad för andra sätt kan man se på samma situation och se om vår ståndpunkt förändras eller förstärks som resultat.

Vi har så oerhört mycket åsikter förprogrammerade inom oss, formade av det samhälle och den familj vi växt upp i. Hjulspår vi blint följer utan att fundera över om det är sant för oss själva eller ej.

Vill ni veta mer om Esther finns ett uppmärksammat TED-talk med henne här: Rethinking infidelity … a talk for anyone who has ever loved.

Enligt min erfarenhet är det få som, på riktigt, inte tycker att sexlivet är viktigt för relationen de lever i. Även de som lever i vänskapsrelationer utan sex har överenskommelser med sin livspartner om hur deras sexliv med andra ska se ut för att uppnå samförstånd i förhållandet. Det är en komplex fråga i alla relationer jag fått äran att samtala om – hur konstellationen än ser ut.

Vanliga kriser är att åtrån svalnat hos en eller båda, att livet suger ut lust och möjlighet rent tidsmässigt eller att den ena parten har högre sexualdrift än den andra. I ensamhushåll, vare sig hen har ett aktivt sexliv eller ej så är det också ofta komplext. För kvinnor är vår egna kropp ofta så skambelagd att vi varken vågar träffa för många flyktiga sexuella kontakter eller tillfredsställa oss själva (statistiken visat att de flesta vet inte ens hur de gör det).

Jag tycker vi lever i en spännande tid nu där både kvinnor och män i högre utsträckning frågar sig själva och livet: ”vad gör MIG lycklig” och många vågar uttrycka sin individualitet och ta för sig mer av livet. En följd av detta blir att att de även accepterar andra och deras val, även om de står långt från deras egna. Jag vill speciellt uttrycka min glädje för hur kvinnor äntligen vågar och får ta mer av den plats de vill ha och förtjänar här i världen.

Men när det kommer till den sexuella relationen med oss själva är acceptansen av att se, känna, älska och njuta av vår egen kropp inte riktigt här ännu. Varken för män eller kvinnor. Speciellt inom parrelationer där vi ofta skapar falsk ägandeskap av varandras kroppar.

Jag vill att vi firar oss själva – alltid – men låt oss titta på det lite mer specifikt under denna månad. Skapa tid med dig själv, om inte är redo sexuellt så sensuellt. Våga titta på din kropp, älska din kropp, känna din kropp. Kanske ska du ge dig själv en huvudmassage när du står i duschen eller en fotmassage i soffan framför TV:n på kvällen.

Ge kärlek till din kropp på det sätt som känns OK för dig denna månad, något litet varje dag. Kanske titta dig själv i ögonen på morgonen och uttryck kärlek och tacksamhet till dig själv och din kropp och allt den gjort för dig hittills i livet – eller kanske för hur väl den kämpar med något för dig just idag.

Jag avslutar månadens inlägg med att länka till en artikel från The Oprah Magazine som fick oerhört mycket hat när den delades på Facebook. Jag delar den för jag tycker att det är rätt sjukt att något så mänskligt och naturligt får folk att rasa: Why I Made Masturbation Part of My Self-Care Routine

För mer inspiration gällande kroppspositivitet och sexuell hälsa rekommenderar jag dessa instagramkonton:

@wildflowersex

@talk.tabu

@cyclesandsex

@futureofsex

 

Happy Friday! 🙂

/Carin

Publicerat av:carinlagergren

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.