Hälsa – för mig

aroma-aromatic-assortment-531446-e1542309274778.jpg

Jag är diplomerad / licensierad kostrådgivare. Utbildningen jag gick följde ingen diet, specialkost eller inriktning utan var enligt Svenska Livsmedelsverkets och NNR ‘s rekommendationer. (De nordiska näringsrekommendationerna).

Utbildningen och dess innehåll utgjort en bra grund för mig att stå på och via den, annan litteratur, forskning och egna erfarenheter känner jag mig trygg i att lägga individuellt anpassade planer. Det är otroligt viktigt, anser jag, att vi ser på helheten som: kostvanor, motionsvanor, arbete, livsstil, allmän hälsa, psykiskt mående, sjukdomar osv. Genom att väga in samtliga aspekter får vi fram det som är rätt för just dig.

De råd jag ger är ofta en kombination av det jag har med mig från utbildningen samt av beprövade alternativmedicinska riktlinjer, uråldrig österländsk läketradition och nutida vetenskaplig forskning som visar makten vi själva har över vår hälsa genom de val vi gör kring vad, hur och när vi äter. Viktigt i sammanhanget är också råvarorna vi väljer. Idag innehåller t.ex inte våra grönsaker samma mängd vitaminer och mineraler som förr. Vi behöver titta på vad vår mat innehåller och inte och hur vi optimerar detta.

Jag personligen mår som bäst när jag äter enligt 16:8. Hamnar jag i en period av gamla mönster där jag äter dåligt, oregelbundet, mycket socker, smågodis, energilös mat osv. då hamnar mitt blodsocker i obalans. Något som tydligt märks på mitt humör, min energi, min sexualdrift, min hy, min kropp, avföring. Allt! och, jag får väldigt lätt att glida undan i negativa tankar & känslor som förstärker kroppens dåliga mående.

Människokroppen strävar efter att hålla blodsockret i balans och när det skjuter i höjden, pga exempelvis ett överintag av socker, kämpar kroppen på att få ner det, något som senare leder till att nivåerna istället blir för låga och det kan upplevas som en mindre depression.

Några snabba tips:

  • Välmående mjölksyrabakterier, goda bakterier, i mag- och tarmkanalen, har tydligt antiinflammatoriska effekter. Mata dina goda bakterier med syrad mat, grönsaker, rotfrukter & baljväxter för att nämna några. En snabb miso i handväskan är alltid bra också. Köp gärna ett tillskott, jag rekommenderar SuperSynbiotics.
  • Kontrollera sockret – både vitt raffinerat socker och GI (hur snabbt kolhydraterna på tallriken omvandlas till socker –  blanda ut med grönsaker med lägre GI, tillsätt gärna vinäger som sänker GI – responsen)
  • Ät mer fiberrikt, baljväxter, färgrika livsmedel, grönsaker frukt, bär, nötter, frön och öka mängden omega 3-rik mat. Undvik solrosolja på grund av för mycket omega-6 fett. Använd olivolja och rapsolja, linfröolja, avokadoolja, hampfröolja och mandelolja.
  • Använd antiinflammatoriska kryddor som; gurkmeja, ingefära, kanel, rosmarin, timjan, vitlök, chili och basilika.
  • Fett inte är vår fiende det är kroppens smörjmedel
  • Drick massor av vatten!
  • Vi behöver ordentligt med proteiner för att bygga upp våra celler.

Idag vet jag vad min kropp mår bra av men precis som alla andra är jag inte alltid motiverad och livet kommer ju faktiskt ”i vägen” ibland. Man kanske är på resande fot, jobbar udda tider osv. eller så vill man kanske till och med hålla kvar vid några av sina ”mindre bra” vanor. Helt ok. Jag försöker själv att hålla det hela på en nivå av 80/20. Då känns det inte lika stort och ouppnåeligt och det finns utrymme att spela med 😉

Här i västvärlden skiljer vi gärna kroppen från känslor, erfarenheter & livssituationer medan man inom österländsk medicin ser på människan som en helhet, medräknat att leva i harmoni med sig själv och naturen. Inom västerländsk medicin blir en grupp patienter med likartade symptom ofta diagnostiserade med samma sjukdom och därmed ordinerad samma behandling. Medan exempelvis en traditionell ayurveda läkare skulle i samma grupp människor titta efter skillnader i ex. personlighet, livsstil som förändrar diagnosen och/eller behandlingen.

Jag har tilltro till delar av vårt västerländska synsätt till vård & hälsa, men jag anser även att vi har mycket att lära från de äldre läkekonsterna – inte bara i öst utan av alla naturfolk & ursprungsbefolkningar runt om i världen. Kunniga i naturens apotek och med med tusenåriga traditioner ligger de till grund för dagens moderna läkekonst. Vi i väst har, kan jag tycka, sprungit lite för fort fram och lämnat viktig kunskap bakom oss.

Biverkningarna av våra moderna mediciner, vårt samhälles mer och mer näringsfattiga mat, dålig luft och hög stress skapar obalanser och många blir nu sjuka av det som från början skapats för att hjälpa och underlätta. Frågar du mig så tror jag på en kombination av öst och väst, nytt och gammalt. Och att vi behöver tänka mycket mer på att förebygga sjukdomar, titta på orsaker till sjukdomar och inte bara på hur vi behandlar symptom.

För mig hänger allt ihop, det fysiska, psykiska, emotionella, själsliga & sexuella. Allt är sammanlänkat. Jag är superintresseserad av användandet av mat som hjälp/läkemedel både för psykisk och fysisk hälsa och läser just nu mycket om hjärnans och hormonsystemets samspel med immunsystemet, något man kallar psykoneuroimmunologi. En toppenbok jag kan rekommendera är Happy Food

En oerhört viktig nyckel till välmående är att se över den dagliga stressnivån och kvalitén både i arbetsrelationer och privatliv.  Att hitta balans. Det är faktiskt både avstressande och avinflammerande att meditera, djupandas, tända ljus, sitta i tacksamhet eller valfri avslappningsmetod. Mitt egna favoritsätt är att behandla mig själv är med Reiki ofta i kombination med olika andningsövningar.

26553213_10155164414410857_1263652252_n

Läs mer om det här: Reiki

Länktips för dig som också är nyfiken på psykoneuroimmunologi.

https://www.stressforskning.su.se/forskning/psykoneuroimmunologi

https://ki.se/forskning/kropp-och-kansla

https://ki.se/cns/mats-lekanders-forskargrupp